Един урок по родолюбие в интервю с Искрен Красимиров

Искрен Красимиров
Снимка: личен архив

Искрен Красимиров е на 29 години, родом от гр. Мездра.

В момента завършва докторската си степен, специалност „Кинознание, киноизкуство и телевизия“ в Нов Български университет.

Основател е на проекта „Незабравимата България“, с който е създал над 10 филма за българските герои и е провел над 700 уроци по родолюбие в училищата в цялата страна и чужбина.

Здравей, Искрен.
Разкажи ни малко повече за себе си, по професия си режисьор – какво те привлече в това?

Здравейте на Вас и на Вашите читатели. По професия и по образование съм режисьор. По призвание – апостол. По душа – историк, а по сърце – артист. Основател съм на проекта „Незабравимата България“, с който вече четири години посещавам училища у нас и в чужбина и изнасям спектаклите си и уроците по родолюбие. Към киното ме привлече телевизията, а към телевизията ме привлякоха родителите ми, които и днес са сценаристи на повечето от филмите ми.

Напоследък са особено популярни проектите, по които работиш. Какво представляват те и как дойде идеята?

Филмите ми са част от проекта ми „Незабравимата България“. Те са художествено-документални и са с продължителност един учебен час. Уникалното е, че в тях играят „живите“ ни герои – Ботев, Левски, Райна Княгиня. С откъси от филмите правя уроците по родолюбие, които станаха вече над 700 в училищата в цялата страна и чужбина.

Относно това начинание – срещаш ли позитивизъм в хората или по-скоро неодобрението заема превес?

Няма как да кажа, че неодобрението взема превес, макар и да се намират и негативно настроени хора. Повечето обаче са положително настроени. Най-вече се радвам, че моя публика са децата. Те са и най-качествените и меродавни зрители. Благодарен съм и на техните учители и директори, които оценяват моя труд и ме канят в техните образователни институции.

Уроците по родолюбие от вкъщи ли трябва да започнат или училището е мястото за това?

Родолюбието трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. За щастие съм чест гост и в детските градини. Но ме боли, когато някоя директорка на детска градина ме попита дали децата им ще разберат кои са Левски и Ботев. Ами значи вие въобще не сте им споменали за тях? Не може така. Училището е донякъде, до половината, другата половина е семейството!

Като че ли, с годините забравихме откъде сме тръгнали. Позабравихме историята си. В свят на глобализация, май, интересното се оказва друго. Кои са виновните, има ли изобщо виновни?

Не мога да кажа, че някой е виновен. Просто времената са такива. Но в тези условия именно трябва да работим, и ние го правим – при условията, които сме създали!

Какъв е следващият ти планиран проект?

Следващия проект е анимационен филм за историята на България, като фокусът отново пада върху Възраждането – от Паисий до Освобождението на България. Дай Боже да реализираме и него! Уроците по родолюбие също продължават под нова форма. Засега обаче не мога да ви я издам, ще я видите съвсем скоро – навръх Деня на Съединението на България – 6 септември, когато ще бъда гост на българската общност в Дюселдорф, Германия.

Нещо интересно, което не споменахме. В момента завършвам докторската ми дисертация, предстои ми защита. Вече и преподавам – документално кино в НБУ.

Какво ще си пожелаеш, ако изключим професионалния аспект?

Желая си само здраве, другото вече го постигнахме с „Незабравимата България“ през годините!

Пожелай нещо на читателите ни 🙂

На читателите Ви ще пожелая едно – да четат Ботев и Левски и да спазват в ежедневието си заветите им.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам