„Диагноза“ асексуален или хората, за които сексът няма значение

Нека започнем с това – асексуалността не е болест.
Названието означава, че човек не чувства никакво сексуално влечение, а понякога може да става дума и за липса на сексуална ориентация. Най-важното нещо, което трябва да знаем, когато се опитваме да разберем асексуалността е, че хората, които се идентифицират като такива, не са никак по-различни от нас, освен факта, че те изпитват сексуално влечение по различен начин – или по-точно, изобщо не го изпитват.

Асексуалността говори за това, че човек не чувства сексуално привличане към друга хора – без значение от пола. Въпреки това, човек, който се идентифицира като асексуален, винаги има право на избор и може да избере да прави секс, той не поставя запор на отношенията си и може да изгради нормална връзка във всеки един момент от живота си.

Терминът не описва какво е избрал или не е избрал да прави човек, а по-скоро как се чувства той. Асексуалните хора имат емоционални потребности, могат да изпитват несексуално привличане към другите и дори могат да изпитват възбуда, те просто не чувстват сексуалното влечение. Много от тях се идентифицират като лесбийки, гейове, бисексуални или пансексуални (привличат се от хора от всякакъв пол или сексуална ориентация).
Асексуалността не е равна на ниското либидо, което може да бъде причинено от здравословни проблеми, нито означава потискане на сексуални желания.

асексуалност
Снимка:Internet

Асексуалност е дума, която приемаме, че обобщава група от хора, което реално обаче не е така – тя не генерализира всички, които се идентифицират по този начин. Всеки един от нас е уникален по своему, а сексуалната ориентация и нужда съществува в зависимост от различни желания, интереси и начин на живот.

Освен асексуални хора, съществуват и сиво-асексуални, което означава, че човек изпитва сексуално влечение, но или не много често или само в минимална степен и е много объркан, относно чувствата си за сексуално привличане.
Демисексуалният човек пък, описва себе си със сексуално влечение към хора, с които се е образувала единствено тясна емоционална връзка.

Не бъркайте асексуалността от въздържанието и безбрачието. Въздържанието е преднамереният избор да се въздържате от сексуална активност, докато безбрачието е преднамереният избор да се въздържате от сексуална активност и брак. Тези избори могат да бъдат направени по религиозни, философски, морални или други причини. Асексуалността е липса на сексуално привличане, но не непременно липса на сексуален апетит или либидо. Това означава, че асексуалните хора могат да бъдат както сексуално активни чрез мастурбация, така и сексуално активни с партньори.

Не очаквайте асексуален човек да се промени. Това поведение не е избор или предпочитание, точно както хетеросексуалността и хомосексуалността. Това състояние не е проблем или разстройство и не е причинено от злоупотреба или насилие.

Смята се, че около 1 на 100 от населението определя себе си като незаинтересован от секса или асексуален.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам