Coffee Time

За ползите от кафето със сигурност е писано много пъти, за недостатъците му – още повече… безсъние, тахикардия, тревожност, киселини в стомаха – все познати странични ефекти от кафето, когато обаче превишим дозата или при наличието на определени заболявания, например гастрит и язва. Има ситуации обаче, в които горчивата напитка може да бъде полезна.

Чаша от ароматната напитка може да се окаже не само ободряваща, а и благотворна за организма, но само при определени условия. Какви са те?

Кафето стимулира концентрацията
То буквално събужда мозъка и го кара да работи активно. Затова се счита за незаменим помощник по време на изпити и в случаите, когато се налага да запомните или научите нещо в кратък срок. Причината за този ефект е способността на кафето да стимулира когнитивната функция. Според най-новите изследвания, кофеинът стимулира преди всичко дългосрочната памет. Но всичко това е в сила, само когато не прекаляваме с приема му.

Мощен антиоксидант
Обичайната ни сутрешна чаша кафе, осигурява и антиоксиданти, които възпрепятстват производството на свободни радикали. Кафето е богато на хлорогенни киселини и полифеноли, които имат анти-стареещ ефект и предпазват организма от дегенеративни заболявания.Този ефект се дължи не на кофеина, има го дори безкофеиновото кафе. Става дума за мощните антиоксидантни свойства на кафето на клетъчно ниво.

Сваля килограми
Този ефект се дължи на липолитичните качества на кофеина, които спомагат за намаляване на теглото. В действителност се провокира затопляне, което топи калориите по естествен начин. Освен това, чашата кафе притъпява и намалява апетита. Но отново стигаме до предупреждението на специалистите, че кафето е полезно само в умерени дози и чисто! А не с добавени мляко, мед или захар – тогава то вече става калорично и със сигурност няма да има този слабеещ ефект, който търсим.

Предпазва артериите
Кафето е средство и срещу лошия холестерол. Митът, че уврежда сърцето и артериите, отдавна е развенчан. Учените доказват, че кафето е не само безвредно, а дори полезно за сърдечно-съдовата система. Когато е в малки количества, то има защитен ефект. По отношение на холестерола, ползите са в това, че то съдържа антиоксиданти като хлорогенна киселина, кафеена киселина и меланоидини. Те имат положителен ефект върху намаляването на производството на свободни радикали и лошия холестерол.

Срещу главоболие
В този случай кафето може да бъде както полезно, така и вредно. Причината е, че води до пристрастяване. В малки дози, кофеинът облекчава главоболието, мигрената и невралгиите, тъй като действа като аналгетик. Трябва да изберете по-лек вариант, например шварц кафе и да не прекалявате с количеството. Иначе ще се получи обратният ефект. Пиенето на твърде много кафе създава зависимост и когато решите да спрете рязко употребата му или по някаква причина да намалите количеството, може да получите реални симптоми на абстиненция.

Добре е да знаем, че бременните и кърмачките е хубаво да се откажат временно от тази напитка. Както и онези, които имат определени заболявания, несъвместими с пиенето на кафе. В останалите случаи идеалната дневна доза зависи от физическото състояние. Максималното количество за един здрав човек на средна възраст е 250 милилитра за цял ден, разпределени в три приема.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам