България на върха в спорта

Представяме ви първата част от най-емблематичните български постижения в спорта. Това, което ви показваме, със сигурност не е класация и към списъка можем да добавим още много славни имена за българския спорт.

бокс
Снимка: bulgarianhistory.org

Първият български олимпийски медал

Цели 214 пъти българи са се качвали на почетната стълбичка в Олимпийски игри. Всеки един от тях е гордост за нас, но няма как да не отбележим пионера в дисциплината „Медали за България“. Това е Борис Георгиев – Моката. През 1952 година в Хелзинки, българинът се нарежда трети и поставя началото на успеха ни в бокса. Спортът ни носи 4 златни медала, а общо – 18.

 

 

Снимка: bulgarianhistory.org

Рекордът на Стефка Костадинова

Рекордът на спортистката ни се поставя на 30 август 1987 в Рим. След цели 32 години, 209 см – рекордът на Стефка Костадинова, продължава да стои непоклатимо на летвата, поставена на над 2 метра разстояние от земята. Атлетката ни има и Олимпийска титла от Атланта ’96, пет световни титли на открито, също толкова и в зала, една европейска титла на открито и пет в зала.

Тя носи признанието за „Спортист на годината на България“ и е най- успешната българка в „Царицата на спортовете.“

Снимка: bulgarianhistory.org

Първият българин, изкачил Еверест

Безспорно става дума за един от най- рисковите спортове, изискващи най- висока степен на подготовка, смелост и издръжливост. Това е алпинизмът. Идеята да се изкачиш над облаците привлича много ентусиасти по целия свят. Българите, гледали света от покрива му, са 14. Първият е Христо Проданов- първият българин, изкачил 8-хилядник и първият българин, изкачил Еверест. Той не просто го изкачва, а го прави по най- трудния маршрут и е един от малцината, направили го без кислородна маска. За жалост въпреки това Христо Проданов никога не слиза от Джомолунгма и загива през 1984 при слизането.

 

Снимка: bulgarianhistory.org

САЩ ‘94

Спортното събитие, донесло най- голяма слава на България, ще се съгласите, е американското футболно първенство през 94-та. След знаменити победи като тези над Гърция с 4:0 (първа победа за България на световно първенство), Аржентина 2:0, Мексико след дузпи и, разбира се, Германия, България с Димитър Пенев начело се изправя в мач срещу Италия, осигуряващ мястото ни на финала. Там „лъвовете“ ни приключват своето „Незабравимо американско лято“ като четвърти в света.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам