Ауровил – градът мечта

Ауровил – град мечта

Ауровил е сътворен от мечта, осъществен с ентусиазъм и покрит с идеализъм.

Ауровил – град извън всички стандарти. Без политическа и религиозна система, и без пари. В „Градът на Зората“ няма социално неравенство, разногласия и конфликти. Всичко това звучи като извадено от научно фантастичен роман. Но не, това не е утопия, а напълно реален град.

Ауровил е разположен на 150 км. от индийския мегаполис Мандрас. Създаден е през 1968 г. от Мира Алфаса по проект на френския архитект Роже Анже. Изграден е във формата на спирала, приличаща на космическа станция. Има няколко зони – жилищна, културна, промишлена и международна.

Днес той смайва с красотата, дизайна и иноваторството си. Жилищната част се простира се на 20 км, разположена е сред разкошен парк с тропическа растителност. Екзотичните колиби са с различен дизайн и са разделени на общности с многозначни имена: Кураж, Искреност, Ново творение… В града на Зората живеят хора от над 50 националности от различни култури, религии и с политически убеждения без предразсъдъци, по братски. Целта му е постигане на общочовешко единство и хармония.

Ауровил е един колосален проект, който със своя идеализъм привлича хора от цял свят. Благодарение на своята креативност, новаторство и трудолюбие, жителите му постигат невероятни резултати в строителството, озеленяването и облагородяването на почвата в региона.

Last School Aurovil
Снимка: www.auroville.org

Нетрадиционни са източниците на електроенергия и обработването на отпадъци. Специално внимание се обръща на образованието на подрастващите. Last School е училището, основано от Майка Мира, което се отличава с нетрадиционните методи и средства на преподаване. Конструирано е с овална форма, като през отверстия във вътрешността прониква слънчева светлина. Разположено е сред зеленина на удобни маси, сред множество книги. Учениците – между 15 и 19 години – сами избират учебните си предмети и се обучават самостоятелно под ръководството на взискателни педагози.

„Градът на Зората“ не е просто град. Той е състояние на душевна хармония и единство. Град – мечта!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам