26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Преди 32 години на Общото събрание на ООН датата 26 юни е приета за отбелязване на Международния ден за борба с нелегалния трафик на наркотици и злоупотребата с тях. На този ден по цял свят всеки човек може да изрази своята съпричастност в борбата с огромния проблем на 21 век.

Между 15 и 25-годишни са най-често злоупотребяващите с наркотици у нас. Употребата на канабис и екстази в България постоянно расте.
Данните от проучвания показват, че най-често употребявана е марихуаната като момчетата прибягват до веществото два пъти по-често от момичетата.
Екстази използват около 3 на 100 от българите на възраст 15-34 години, последвани от „потребителите“ на амфетамин и кокаин – съответно 1,3 и 0,3 на 100.

В страната ни около 3500 души се лекуват от наркотична зависимост, като сред тях най-много са тези, злоупотребяващи с хероин.

Производството на наркотични вещества е верига от преходи и синтез от един към друг вид наркотик, като често срещано е в началото да стоят и лекарствени продукти. По този начин например от опиума се извлича морфин, а след преработване на морфина се получава и хероин. Свободната употреба, внос и износ у нас са забранени и се регулират посредством Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Зависимостта от наркотиците бива не само физическа, а и психическа. Освен увреждане на органите и системите, заразяване с инфекции и възможност от предизвикване на инцидент, веществата влияят много осезаемо и на психиката.

За да съществува зависимост, трябва да има осъзнато търсене и желание за наркотика. Така че, има ли зависимост, тя винаги е психическа. Наркотикът заема водещо място в желанията на наркомана, стремежът към набавяне става неконтролируем, дори „заразеният“ е склонен да пречупи всякакви бариери и да направи много компромиси, които иначе не би направил, за да се сдобие с веществото.

Тази зависимост е със сложен механизъм и е трудно податлива на лечение. Вероятно има връзка с еуфорията и щастието, които наркотикът предизвиква и индивидуалният начин, по който всеки приемащ преживява това състояние.

Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и алкохола, можете да получите на анонимната и безплатна национална телефонна линия на Националния център по наркомании: 0800 133 22 – от понеделник до петък, от 14.00 до 17.00 часа.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам