25-тият кадър

Мнозина от вас, сигурно са чували понятието 25-ти кадър, но до момента не са задълбавали откъде всъщност идва това наименование и каква е историята му. Някои го смятат за неразгадана мистерия, други са крайно скептични. Истината е, че това явление би могло да бъде определено като психологически трик или подсъзнателно силно въздействие с конкретна цел.

Всичко започва през 1957 г., когато американският психолог Джеймс Вайкери прави един доста любопитен експеримент: прожектира документален филм и в даден момент с помощта на допълнителен апарат показва на екрана реклама на кока-кола. Гениален рекламен подход за онова време, нали?

Кадърът е видим за части от секундата и зрителите изобщо не разбират, че виждат възхвала на тази газирана напитка. След случилото се обаче, тълпи от тях отиват да си купят именно кока кола.

В киното и телевизията кадрите се сменят 24 пъти в секунда, затова този метод на въздействие се нарича „25-ти кадър“. Според Вайкери и мнозина негови колеги, прожекцията на рекламата действа пряко на подсъзнанието – информацията се отпечатва в мозъка на гледащия механично и той дори не осъзнава това.

До края на миналия век изследвания на ефекта от 25-тия кадър се провеждат в различни страни. Върху стандартен телевизионен сигнал например наслагват ново изображение – мъничка геометрична фигурка или точица бяга по екрана, очертавайки концентрични окръжности, обединени в спирала. Всичко това става толкова бързо, че зрителят не може да го разбере и осмисли.

Но невидимата за човешките очи спирала сякаш пленява участниците в експеримента: половин час след него те се оплакват от главоболие, някои даже изпадат в безсъзнание.

Американски психолози и педагози пък си служат със 25-тия кадър за образователни цели. Специална система за изучаване на чужди езици предлага на телевизионен екран думи на 2 езика – оригинала и превода му действайки на мозъка така, че да запомни на подсъзнателно ниво лексиката.

Според специалисти от московския Институт за изследване на психични проблеми специална част от мозъка приема и съхранява информацията, състояща се в 25-тия кадър. Тази база данни е разположена в дясната задна част на мозъка и е с размерите на малко зрънце. Изследванията обаче съвсем не спират до тук.

Най-значим момент си остава годината от 1970 г. Разбрали, че в рекламен клип за една игра, наречена „Husker-Do„, има скрит кадър с кратък надпис „Купи я„.

Производителят „Pican Corporation“ от Лос Анжелис не бил доволен и се отказал от клипа, прекъснал разпространението му и обвинил в прекалено старание сценариста.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам