Защо сънуваме кошмари

Излишно е да казвамe, че кошмарите ни разтърсват с изключително неприятни емоции. Но ужасните сънища не са нищо повече от нашите собствени вътрешни страхове, които могат да бъдат както доста обективни, така и неоснователни.

Кошмарите всъщност са полезни, тъй като ни помагат да се справим със стреса в реалността. Мозъкът ни възприема сънищата като съвсем реални случки, които при събуждане оставят спомени и ако преживеем наяве подобна случка, бихме я възприели много по-лесно. Казано по-просто, в съня ние „репетираме“ ситуации от реалния живот, за да бъдем подготвени.

За кошмарите има причина. Ако нещо е достигнало до съня ни, значи изисква спешно внимание, каквото вероятно не му отдаваме. В суматохата на дневните грижи, проблемите и отговорностите, които не забелязваме, постепенно се натрупват.

Но подсъзнанието ни е много по-чувствително и обективно, като се опитва да ни припомни важните неща с ярки и плашещи изображения, за да им обърнем бързо внимание.

Страшните сънища се повтарят, когато не им обръщаме нужното внимание. Щом намерим смелостта да разгадаем посланието и да предприемем подходящите действия, кошмарите спират.

Понякога е достатъчно да се обърнем на другата страна, за да приключи ужасният сън, понякога това не сработва. Защо? Проблемите явно са толкова остри, че никакви трикове не могат да променят опитите на подсъзнанието ни да се разсеем.

Ако кошмарите ни са натрапчиви и ни връхлитат по-често от веднъж месечно, трябва да обърнем сериозно внимание на здравето си. Може би не сме в състояние да преживеем емоционална травма, а и съществува риск напрежението да градира в заболяване.

Кошмарите могат да ни предупреждават за наближаващи физиологични промени и да сигнализират за здравословни проблеми. Те могат да са белег на психологична травма, с която ни е трудно да се справим сами, да сигнализират за нервози. Сюжетите в подобни кошмари са свързани с чувство на безсилие и безпомощност.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам