За ползите от Червено цвекло

Червеното цвекло освен, че става за направа на вкусна прясна салата и изцеден сок, притежава и някои доста полезни свойства, за които не сте и подозирали.

В миналото римляните са го ползвали за сваляне на висока температура, а една легенда гласи, че ако мъж и жена ядат от едно и също цвекло, то те ще се влюбят един в друг.

Днес цвеклото има далеч по-практично приложение от любовта. Използва се за засилване на имунитета, за анемия поради високото му съдържание на желязо, подпомага както при ниско, така и при високо кръвно налягане. Може да не ви се вярва, но помага и против пърхут.

Сокът от моркови в комбинация с червено цвекло помага при камъни в бъбреците. Намира приложение и при стомашните заболявания на жлъчката, при язва, за прочистване на черния дроб, дори за запек.

Друго приложение на червеното цвекло е използването му в хранителната промишленост като оцветител на продукти, като доматено пюре, конфитюри и т. н.

Ако приготвяйки си вкусна салатка или цедите сок се оцапате – няма нищо страшно, петното се премахва с ябълков оцет или хлебна сода.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам