Вярно и невярно за кръвното налягане

Хипертонията е сред основните причини за сърдечносъдовите заболявания. Имате чувството, че е тази популярна тема ви е добре позната, но дали наистина е така?

Възрастта е рисков фактор – ДА
Сред хората на възраст до 50 години, хипертониците са 25%, на 60 години те са вече 35%, а на осемдесет около 70%. С годините артериите губят своята гъвкавост и бъбреците по-трудно елиминират солта. В същото време централната нервна система не регулира достатъчно ефикасно обръщението и налягането в кръвоносните съдове. Критериите за високото кръвно са валидни за цял живот – не повече от 140 /90 при лекаря и 130 /80 при самоизмерване вкъщи. Ако стойностите са по-високи, са нужни лекарства.

Дължи се на стрес – и ДА и НЕ
Високото ниво на адреналина наистина повишава кръвното налягане, особено при пушачите, тъй като тютюнът има допълнителен ефект. Но това става за кратко време и след това кръвното се нормализира, така че стресиращите ситуации не могат да се смятат за причина за хронична хипертония. Иначе стои въпросът с хроничния стрес, при който се повишава производството на кортизол и се нарушава сънят- тези два фактора водят до излишни килограми и постоянно високо кръвно.

Излишните килограми могат да доведат до хипертония – ДА
Свръхтеглото е рисков фактор за хипертония. Най-опасна е тръстината около талията, защото тя благоприятства възпалителните процеси и създава резистентност към инсулина- два рискови фактора за артериите и бъбреците. Отслабването с 5 килограма може да направи излишно лечението при млади хора или да позволи намаляване на дозите на броя на лекарствата при възрастните. Телесното тегло трябва да е под постоянен контрол, но и другите елементи на добрата хигиена на живот са много важни- отказ от цигарите, намаляване консумацията на алкохол и сол и редовна физическа активност

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам