Загадъчните тайни на Странджа

Освен най-голямата защитена природна зона в България, Странджа също така е най-мистичната планина. Като започнем от гробницата на египетската богиня Бастет, минем през тракийския култов комплекс Мишкова Нива, за който се твърди, че е лобното място на извънземни и стигнем до Индипасха, наречено светилище само за просветените, навсякъде из Странджа и за всяко едно малко кътче можем да чуем легенди.

Индипасха
Снимка: Евгени Динев

Индипасха е свято място, почитано още от времето на траките. Според много изследвания на мястото са се извършвали различни ритуали в знак на преклонение към бога Слънце и богинята Земя. Пътят до местността наистина е труден, той не може да се измине докрая с автомобил, което пък от своя страна дава възможност на ентусиастите да подишат малко чист въздух. Всяка една крачка ще ви отвежда все по-далеч от реалността и все по-близо до отдавна отминалите времена на траките. Навсякъде може да чуете единствено… тишина. Сякаш цялата Земя отдава почит на това свещено място.

От голяма скала много спокойно тече лековита вода, която привлича много хора към това тайнствено място. До тази скала има грубо скован параклис, а наоколо по дърветата има провесени дрехи и други предмети, защото според вярванията, ако болен човек закачи носена от него дреха на мястото и пийне от целебната вода, ще остави и болестта си там и ще бъде излекуван. Понятието религия на това място е изместено от думата вяра. А именно вярата, че молбите ще бъдат чути, а телата ще бъдат излекувани.

Мишкова нива
Снимка: Internet

Най-древното Тракийско светилище в Странджа планина се намира в местността Мишкова Нива.Толкова е мистично, заради факта, че е труднодостъпно, а и не е проучено много добре. Твърди се, че тайнствено заклинание пази гробницата, където е погребана богинята котка Бастет.

Историите са изключително много, а в една от тях се разказва за Людмила Живкова и това, че тя получава информация за мястото от висш началник на британското разузнаване, който и съобщава че станциите за сканиране със свръхдълги вълни са засекли гигантска кухина с форма на идеален куб, издълбана от хора. Дали това е истина – не може да се докаже.

В началото на 1981 година един легендарен иманяр носи древна карта на Ванга с молба да разкрие тайната, която се крие вътре. Според Ванга тази местност крие „тайната на тайните“. Тя изпада в транс след допира с картата и вижда „мъже, дошли от Египет в много древни времена“ и ги описва като „високи и стройни с дълги черни коси и маски на лицата“. Картата сочи място, на което има гроб на „жена, която държи жезъл от непознат метал“ – това казва Ванга. Пророчицата говори и за неизвестна писменост, чиито знаци са изписани във вътрешността на каменен ковчег. Това според нея е историята на света за 2000 години назад, че и за още толкова напред. Днес достъпът до Мишкова Нива е напълно свободен, а местността остава една от най-популярните точки. Мястото привлича не само любители на излетите в гората, но и много от почитателите на мистериите.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам