Най-големият диамант в света

На 26 януари 1905 г. в рудника „Премиер“ в Южна Африка е открит най-големия диамант в света, който получава названието „Кулинан“, кръстен така по името на собственика на рудника, в който е намерен – Томас Кулинан.

Историята на откритието е невероятна. Управителят на рудника – Фредерик Уелс правел вечерен обход, когато нещо просветнало на погледа му. Оглеждайки се откъде идва проблясъкът, Уелс забелязал нещо светещо върху кариера, намираща се на 9 метра от него. И там той намира камъка с внушителните размери 10х6,5х5 сантиметра. По-късно се оказва, че диамантът тежи 621,2 грама и е 3 106 карата. Сивобял на цвят той се отличавал от жълтеникавите диаманти, намирани в Африка.

Дълго време диамантът бил съхраняван в автентичния си вид в банка в Йоханесбург. През 1907 г., срещу 150 000 фунта стерлинги става притежание на Трансвалската република и бил поднесен като подарък на английския крал Едуард VII, след примирието-финал на Англо-бурската война.

Най-любопитното е, че крал Едуард не харесал диаманта. Нарекъл го „невзрачно стъкълце“. Наредил да го разбият на части, като за целта го дадат на холандския ювелир Йозеф Аскор, който да прецени как може да стане това, с възможно по-малки щети.

В продължение на 4 години Аскор се занимава с тази специална задача. През 1912 г. той успява да раздели „Кулинан“ на 105 брилянта – 2 големи, 7 средни и 96 малки.

Най-големият бил кръстен „Кулинан -I“и послужил за украса на скиптъра на крал Едуард VII. „Кулинан-II“ пък украсил короната на Британската империя. И двете реликви се съхраняват в двореца Тауър.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам