Мачу Пикчу – чудото на инките

Древната крепост на инките е открита случайно от американския археолог Хирам Бингъм през 1911 г. Намира се  в Перу на 2300 метра над морското равнище, в подножието на Свещената долина на инките.  Предполага се, че Мачу Пикчу е бил част от голям комплекс от крепости, които инките използвали за защита от набезите на индианците, обитаващи джунглата.

Мачу Пикчу
Снимка: pixabay.com

Съществуват различни хипотези за това как инките са изградили града, тъй като районът е изключително трудно достъпен. Мистерия е как инките са транспортирали огромните каменни блокове високо в планината. Според едно от  предположенията е, че крепостта е служила за охрана и била използвана като символ на водещата им позиция в района на Амазонка, близо до Куско. Според друга хипотеза – Мачу Пикчу е бил важен религиозен център, а доказателство за това са олтарите и неговата непристъпност.

Мачу Пикчу
Снимка: pixabay.com

Градът условно е разделен на четири части. Северозападната част най-вероятно е била използвана за религиозни цели – там се намират Свещеният площад и храмът на „Трите прозореца“, „Свещеният храм“, „Имението на свещениците“.  В тази част се намира и слънчевата лаборатория, с помощта на която инките са определяли годишните сезони и часа по сенките, хвърляни от слънцето върху камъните.

Мачу Пикчу
Снимка: pixabay.com
Мачу Пикчу
Снимка: pixabay.com

Красиво, величествено, мистериозно място – мечтана дестинация за много туристи.

Още повече, че в сравнителна близост (340 км. от Куско) до него е разположено езерото Титикака – най-високото плавателно езеро в света, на 3 800 м. надморска височина.

Езерото Титикака
Снимка: pixabay.com

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам