Колко струват един милион пиксела

Ако питаме Алекс Тю, вероятно ще ни каже – 1 милион долара.

Преди 10-на години на младия студент от Англия му идва гениална идея: да направи уеб страница от 1 милион пиксела. Това е колкото една средна по големина снимка от 1000 х 1000 пиксела. Алекс предлага на всеки да рекламира на сайта му, като всеки пиксел струва точно един долар.

Страницата за един милион долара бързо се превръща в интернет феномен. Буквално за няколко месеца са изкупени всички пиксели и Алекс от студент, който дотогава едвам е успявал да си плаща учебните такси, се превръща в милионер.

Алекс пуска аукциона на 1-ви януари 2006-та година и бързо успява да привлече вниманието и на хакерските групи. Още шест дни след старта, към сайта му е направена мощна DDoS атака от група, наричаща себе си „Тъмната група“. Хакерите искат откуп от 50 000 долара или заплашват да сринат сайта. В крайна сметка атаката не постига целта си и само за две седмици сайтът привлича рекламодатели на стойност 38 000 долара.

Така Алекс Тю напуска университета и си живее живота. По-късно обявява, че ще прави нов проект, където отново ще се продават пиксели, но този път половината от сумата ще е за благотворителност. Проект, който така и вижда бял Свят.

Шеметният успех на проекта подтиква и други да опитат да го повторят, но както се казва: чудесата не стават всеки ден.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам