Колекция от порнография или исторически писма се крият в архивите на Ватикана

За жалост, твърди се, че тайните и интригите са присъщи на Светия престол.

Хората винаги ще се чудят какво обсъждат религиозните власти на затворени врати и какви съкровища крият. Въпреки съмненията, че папата има доказателства за НЛО-та и демони, скрити в катакомбите му, истината за тайните архиви е много по-реалистична.
Става дума за ръкописни писма на исторически личности като например Мери Куин и Авраам Линкълн. Съдържанието на архивите е достатъчно, за да накара всеки учен да се изуми.

И все пак, интересното съдържание, което е толкова завладяващо, е и това, което изисква строгата конфиденциалност и охрана. Защото в действителност, не съществуват доказателства за извънземни, а по-скоро документи, които могат да докажат, че Църквата е съучастник в спонсорирания от държавата Мусолини терор и, вероятно, дори в антисемитските погроми на Хитлер.

Истината зад тайните архиви произтича от неправилен превод на латински. Името на архивите на Ватикана е Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. „Secretum“ на латински не означава „тайна“, както някои предполагат. То по-точно би се превело като „лично“. Архивите всъщност се състоят от личните писма и исторически документи за минали папи през последните четири века.

Архивите са създадени от папа Павел V. Той е имал ясното усещане за историческата значимост на папската кореспонденция и е бил наясно, че такива документи трябва да бъдат запазени. Въпреки това, през 17-и век е твърде рано за обикновените хора, да бъдат запознати с думи, обменяни от крале и папи. Така архивите се поставят под ключ.

Едва през 1881 г. папа Лъв XIII позволява на някои изследователи да разгледат част от съдържанието на архива. Въпреки това не е толкова лесен достъпът до документите и процедурата не се е променила много през последните 200 години. На първо място, на журналисти, студенти и историци – любители, не се дава достъп. След като заинтересована страна е доказала, че е достатъчно сериозен учен, се дават пълномощия, които трябва да се подновяват на всеки шест месеца. За да влязат в архивите, учени влизат през Порта Сант’Анна, преминават през швейцарската гвардия, минават през Кортиле дел Белведере и представят пълномощията си.

Веднъж приети, учените трябва да посочат кои конкретни документи желаят да преразгледат. Те могат да разглеждат само по три на ден. Така че, вместо да могат да разглеждат съдържанието на архива, те трябва да избират статии от каталози, в които елементите са ръкописни на италиански или латински. Тези каталози са доста внушителни, като се има предвид, че архивите съдържат 80 км стелажи и документи, датиращи от осми век.  Ако след няколко минути разберат, че това, което търсят, не е в желаните папки, те са принудени да напуснат. Използването на компютри е разрешено, но не и фотографията, така че учените прекарват по-голямата част от сесиите в читални, въвеждайки бележки.

Ако човек е щастливец и получи достъп до архивите на Ватикана, той или тя ще може да разгледа исторически скъпоценности като: Свитък с дължина от 75 метра, съдържащ протоколите от изпитанията на рицарите тамплиери, които продължават няколко години, започвайки от 1307 година или например писмо от Микеланджело до папа Юлий II.

Въпреки официалната информация за съдържанието на архивите, продължава да се говори за това, че там се съдържат хиляди магически текстове и дори завидна колекция от порнография. Твърди се още, че в тайните архиви се намира и пророчество, което носи информация за края на света. По този въпрос се наложи църквата да коментира, а колко адекватно беше обяснението и е въпрос на друга тема.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам