Как да различим качествената от фалшивата храна

Ежедневието ни е свързано с покупки от магазини, супер маркети и пазари, от които имаме нуждата да вземем най-качествените продукти. Оказва се обаче, че 60% от всички продукти, които се предлагат, са фалшиви. Производителите използват трикове, чрез които да достигнат до по-голяма печалба, а от другата страна – ние, потребителите, страдаме заради качеството на храната.

Най-често можете да намерите нискокачествени млечни и месни продукти на пазара. Най-често срещаните машинации са добавянето на растителни мазнини (палмово масло), замяната на един тип месо с друго – по-евтино, добавянето на меласа и консерванти. След като веднъж сте консумирали такъв продукт, вие, разбира се, няма да се отровихте, но вредата ще се натрупва с постоянна употреба.

Често децата страдат от такива фалшификати, защото могат да имат алергична реакция към една от съставките, които дори не са посочени на опаковката. Признайте го, това е много опасно. Ето защо ще ви помогнем да различите кой е истинският продукт и къде е фалшивият.

Месо
За да мамят и да получат още по-голяма печалба, производителите на месо използват месо от лепило. Това е свинско или говеждо тромбин, благодарение, на което производителите залепват заедно парчета и остатъци от месо. В края на краищата цялото парче месо ще струва много повече. От това просто качеството страда много.

Микробиолозите казват, че такова месо е леко топлинно обработено, защото вътре могат да бъдат онези части, които са били навън. Потребителите на такова месо са застрашени от хранително отравяне, особено ако не е добре сготвено. За съжаление е много трудно да се идентифицира това месо с невъоръжено око. Така че единственият съвет: купете месо от доказани места.

Пушена риба
С пушената риба производителите действат малко по-различно: приготвят я с помощта на течен дим. Това е най-силният канцероген, който е забранен в много страни по света. Разбира се, производителите твърдят, че основният им компонент е извлечение от обикновения дим, но неговият състав все още се пази в тайна.

Можете да различите фалшива от истинска пушена риба, като я срежете. При разфасоването месото на истинска пушена риба ще бъде жълтеникаво и за фалшива ще бъде леко като на херинга. Така че винаги поискайте от продавача да разреже рибата.

Скариди
Заедно със скаридите купуваме и вода. В промишлени условия скаридите се обработват с обикновен лед. Това се прави, за да имат добър вид. Изкуствено отглежданите скариди също съдържат твърде много антибиотици. Те се добавят във водата, така че скаридите да не боледуват.

Излишните антибиотици могат да причинят алергична реакция, както и да убият чревната микрофлора. Така че трябва да бъдете внимателни. Когато купувате, изберете скариди, означени като „Atlantic“. Това означава, че те са уловени в морето и в тях има много по-малко антибиотици.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам