Как да помогнем на черния си дроб?

Много голяма част от нас не знаят основни неща за един от най-важните ни органи. Истината е, че когато човек е запознат с негативите от неговото евентуално безгрижие, то той е по-склонен да взима правилните решения и да действа в посока решаване на проблема.

Всички знаем, че за черния дроб е вредно да приемаме големи количества алкохол, антибиотици и анаболни вещества. Храната, активният начин на живот и спорта също влияят на функциите на черния дроб.

Този орган е най-големият ни вътрешен орган с тегло около 1400 гр. Той е митичен и загадъчен орган. Древните медици са били убедени, че в него живее човешката душа. И донякъде са прави. Благодарение на черния дроб в човешкия организъм се извършват повече от 500 жизненоважни функции, между които и синтез на веществата, свързани с настроението. Органът има големи компенсаторни възможности, както и способност за възстановяване след настъпило увреждане. Човек може да преживее дори и със загуба на 70% от черния си дроб, а интересно е, че 10%  от него са само мазнини. Ако тлъстините в него са повече от това количество, се говори за стеатоза на черния дроб. Състоянието повишава риска от развитието на диабет тип 2.

Добре е от време на време да му даваме почивка и да се грижим за него. Как? Като му осигуряваме храни, които имат естествената способност да подпомогнат правилното му функциониране и безупречната му работа.

Орехи – Високото съдържание на аминокиселината l-arginine в орехите подпомага разграждането на амоняк от черния дроб, а освен това ядките са източник и на глутатион и омега-3 мастни киселини, които допълнително работят в посока процеса на изчистване. Много е лесно да добавите орехи към храненето си — заложете на тях за следобедна закуска, или ги поръсете върху салати или за хрупкава коричка към ястия — като сьомга, например.

Чесън – Чесънът е полезен за толкова много неща, а едно от тях е работата на черния дроб — той ще работи за активирането на ензимите, които помагат на органа да се изчисти от токсините. Освен това, две от активните му съставки — алицин и селен, спомагат за пречистването на черния дроб и защитата му от вредата, която нанасят остатъчните химикали в организма. И не само — чесънът допринася за намаляването на нивата на холестерола и триглицеридите, което допълнително благоприятства функцията на черния дроб. За да извлечете максимални ползи от чесъна, консумирайте го суров — минимум 2-3 скилидки дневно, а когато готвите, се старайте да го включвате колкото се може по-често.

Червено цвекло – Един от най-добрите естествени начини да подпомогнете работата на черния дроб, най-вече благодарение на съдържащия се в цвеклото антиоксидант D-Limonene. Освен това цвеклото е изключително богато на растителни флавоноиди и бета-каротен, които допълнително стимулират органа и подобряват функционирането му. И не само — червеното цвекло спомага за прочистването на кръвта, което е допълнителен плюс. Ползите може да извлечете не само от главите на цвеклото, но и от листните части, които се вписват идеално към омлети, супи, салати или задушени зеленчуци.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам