Как да изчистим тялото си в края на лятото

Човешкото тяло има механизми, чрез които успява да се освободи до известна степен от вредните вещества и от отровите, които се натрупват в него. Обикновено обаче с края на лятото и с настъпването на зимата, те се натрупват в по-големи количества и се налага да му помогнем.

Почистването на организма от отровите не само ще подобри физическото ви състояние, но ще повлияе на настроението ви. Със сигурност ще се чувствате по-красиви, по-самоуверени и по-щастливи. Когато способността на тялото да се самопречиства започне да намалява, то постепенно се затлачва. Признаците за това са много- чести нарушения в храносмилателния тракт, запек, постоянна умора, отпадналост, наддаване на килограми и проблеми с кожата, обриви и други. Стигне ли се до това положение, явно е дошло времето за сериозна и целенасочена детоксикация.

Токсините влизат в организма по различни начини, а най-често това става чрез лоша храна, при прекомерна консумация на алкохол и особено при комбинацията му с лекарства. Влияние оказват и замърсената околна среда, както и постоянният стрес. Имайте предвид също, че колкото по-здрав и по-млад е организмът, толкова по-успешно се справя със самоизчистването от вредните вещества.

Какво да (не) правите?
Масажите, парните бани, сауната и различните козметични процедури помагат за пречистването на тялото, но не са достатъчни. Причината е, че голяма част от островите са концентрирани в лимфата, както и в клетките, изграждащи вътрешните органи и най-вече тези на храносмилателния тракт. Недейте да асоциирате детоксикацията и с драстични диети- това е грешка, допускана от огромен брой жени. Консумирането на различни лечебни билкови чайове също не може да направи чудеса. На каквато и пречистваща диета да се подложите, тя няма да бъде ефикасна, без да се опитате да промените в голяма степен начина си на живот и хранене.

Храносмилателната система е най-тясно свързана както с натрупването на отрови, така и с пречистването на организма. Основният орган, отговарящ за пречистването от вредните вещества, е черният дроб. Той преработва много от водонеразтворимите вещества така, че те да могат да бъдат изхвърлени от организма посредством отделителната система.

Ето няколко съвета, които може да следвате в борбата с токсините:

  • Повишете приема на течности- пийте по 2,5 – 3 литра вода дневно. Тя помага на тялото да изхвърля по-успешно ненужните и вредни вещества.
  • Ограничете до минимум пържените храни, колбасите, алкохола, кафето, бялото брашно, захарта, черния чай, пълномасленото мляко и изкуствените подсладители.
  • Наблягайте на плодовете и зеленчуците – за предпочитане сурови, варени или приготвени на пара. Консумирайте повече овесени ядки – те са изключително ефикасни в борбата срещу отровите.
  • Изпивайте всяка сутрин по една чаша топла вода с добавени няколко капки лимон – това ще подобри дейността на чревния тракт.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам