Чудото на съвпаденията – 2 част

Продължаваме с разказа на историите с невероятни съвпадения:

6. Фаталното такси – Юли 1975 г. едно такси блъска 17-годишния Ерскин Лорънс на остров Бермуда, докато тинейджъра кара скутера си. Този инцидент едва ли щеше да е особено забележим, по скоро като всяко друго ПТП, ако не беше фактът, че братът на Ерскин година по – рано не е блъснат от същото това такси. И не само това – и при двата нещастни случая таксито се е управлявало от един и същи шофьор, който е превозвал един и същи пътник и инцидентът става на една и съща улица , зловещо, нали?! Има и още, и двамата братя загиват на 17 години.

7. Айзберг – Ако става въпрос за катастрофи, не са много историите, които могат да засенчат случилото се с „Титаник”. Лайнерът, технологичната гордост за времето си, потъва при първото си плаване в Атлантика през 1912 г. след като се сблъсква с айсберг. Всички сме чували историята, но малко от нас знаят, че тя е била предсказана още през 1898 г. в новелата на Морган Робъртсън „Безсилие”. В произведението си Робъртсън разказва как модерният лайнер „Титан” се сблъсква с айсберг и потъва, плавайки към Ню Йорк – същата дестинация като на „Титаник“. Има и други съвпадения – в новелата много от пасажерите загиват, защото спасителните лодки на борда са много по – малко. Пророчествата на Робъртсън продължават и го обвиват в още по – голям мистицизъм, през 1914 г. той описва в новата си книга война между САЩ и Япония, в която се използват мощни „слънчеви бомби” – оръжия, които унищожават цели градове и излъчват ослепителна светлина. След 31 години бомбардировките над Хирошима и Нагасаки почти повтарят сценария, описан от автора. За съжаление Робъртсън умира през 1915 г., оставяйки любопитството какво още би могъл да предскаже чрез книгите си?

8. Хорър в морето – и като предишните истории и тази е аналогична, че може да се определи като двойно съвпадение! 1838 г. Едгар Алън По, един от създателите на хорър жанра, създава романа си „Историята на Артър Гордън Пим”. В творбата се разказва как четирима корабокрушенци плавайки на спасителна лодка в открито море, без бряг наблизо и надежда за спасение. Трима от тях за да оцелеят, решават да убият и изядат юнгата – момче на име Ричард Паркър. В реалния живот – през 1884 г. яхтата „Миньонет” потънала в близост до нос Добра надежда, четирима души от екипажа бедствали в една спасителна лодка в открито море. След като изконсумирали и последните си запаси от консервирана храна, без особена надежда за спасение, трима от моряци убили и изяли по -младия юнга. Който познайте, се казвал Ричард Паркър.

9. Крал и кръчмар – Италианският крал Умберто Първи обичал да смесва с народа си. Една вечер той отишъл в малко ресторантче в Монца. Кралят не е и предполагал, че в ресторанта ще се срещне… със себе си. Пред него всъщност стоял собственикът на заведението не по – малко учуден. Ресторантьорът физически бил пълно копие на краля. Странната прилика не била единственото общо между тях – и двамата били родени на една и съща дата – 14 март 1844 г., в един град, били женени за жени с името Маргарита, върха на айзберга бил, че кралят бил коронован в същия ден, в който собственикът открил ресторанта си. История, достойна за роман на Дюма. И дръго общо нещо споделили, уви. На 29 юли 1900 г. на Умберто Първи било съобщено, че неговият познайник кръчмарят бил убит при неизяснени обстоятелства. Кралят се натъжил много от смъртта на астралния си двойник, но нямал особено време да скърби. Същия този ден при атентата бил застрелян.

10. „Малкото копеле” – кола от ада – Смятате ли, че неудошевените предмети могат да са зли? Понякога определено могат да се държат така, сякаш са обладани от зли духове. „Малкото копеле” – галеното обръщение, с което актьорът Джеймс Дийн наричал любимото си порше. През 1955 г. киноидолът загива едва 24-годишен след катастрофа със тази кола. Поршето тепърва започва да се обгръща със зловеща слава, обаче. При изтеглянето му от мястото на инцидента, двигателят се отскубва и премазва краката на един от механиците. Същият двигател монтиран на друга кола, която катастрофира при състезание убива пилота си. По време на това състезание друг автомобил, в който е вграден задвижващият вал от „Малкото копеле”, се преобръща и убива шофьора си.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам