Чудодейни места в България

Страната ни се слави с много природни забележителности, минерални извори, вълшебни пещери, манастири и множество мистични места, предлагащи изцеление и сбъдване на желанията ни. Част от тях са:

Вълшебната пейка на влюбените

Намира се до Дряновския манастир. Сядайки на нея, трябва да си пожелаете любов и да оставите катинар на оградата до нея. Традицията с катинара съществува и в други Европейски страни – Германия, Турция, Испания…, само че там катинарите се поставят на мостове. Според местните, много хора са намерили половинките си благодарение на пейката.

пейка на влюбените
Пейката на любовта

Пещерата Орлова чука лекува белите дробове и сбъдва желанията

Намира се на 45 км. от Русе. Казват, че въздухът в нея е толкова чист, че лекува белодробни заболявания. Ако пък пиете вода от изворчето в нея, ще ви се сбъдват желанията.

Пещера Орлова чука
Пещерата Орлова чука

Гробът на владика Серафим Соболев

Той се намира в руската църква в София и според вярванията, ако с цялото си сърце се помолите там и изпишете на листче желанията си (дали ще са за здраве, любов, пари…), те ще се сбъднат.

Гроб Серафим
Гробницата на Серафим. Снимка: www.sedmitza.ru

Чешмата при гроба на Иван Рилски

Мистичната атмосфера вдъхва вяра и надежда на падналите духом хора. Там също се оставят листчета с желания, но светецът сбъдва само тези, които не са свързани с материални облаги. „Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори.“ – пише на чешмата. Много поклонници оставят монета в нея, защото Иван Рилски е проповядвал: „Дай, за да ти се даде.“

Чешмата Иван Рилски
Чешмата при гроба на Иван Рилски. Снимка: kirilovakyshta.com

Къщата на преподобна Стойна

Приживе тя е лекувала и вдъхвала вяра и надежда на болните и страдащите. И сега мястото продължава да се смята за чудодейно. Намира се в с. Златолист (до Петрич). Там има каменна плоча, на която има изобразен двуглав орел. Ако застанете на нея и си пожелаете нещо – то се сбъдва. Чудодейните места в къщата на Преподобна Стойна не са едно или две – люлка, вековен дъб, кладенец… Но най–мистичното е стаичката, където е лекувала. Там има тетрадка, в която хората записват желанията си.

Къщата на преподобна Стойна
Къщата на преподобна Стойна. Снимка: cities-of-europe.com

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам