Екзотика, красота и предизвикателства в Белиз

Екзотика в Белиз
Екзотика и красота в Белиз

Белиз е страна в Централна Америка. Столицата ѝ е Белмопан. Тя се намира на полуостров Юкатан. Граничи с Мексико и Гватемала. Има и широк излаз на Карибско море. Белиз е държава в британската общност и нейна глава е английската кралица. Официален език е английският.

Белиз има ниска равнинна част и планинска Майа (връх Виктория 1122 м). Над 40% от територията ѝ са вечнозелени тропически гори с изключително ценни дървесни видове – махагоново дърво, червено гумено дърво и др. В страната има огромно разнообразие от морски видове.

Най-развитите ѝ отрасли са туризмът и селското стопанство. Специализирана е в производство и износ на захарна тръстика, цитруси и какао. За развитието на туризма способстват уникалните природни и исторически дадености на Белиз. Близо до морския бряг се намират множество, пръснати коралови острови, които образуват най-големия коралов риф в Западното полукълбо – вторият по-големина в света след „големия бариерен риф“ в Австралия. Дължината на кораловия риф на Белиз е близо 290 км.

Тук се намира и „Голямата синя дупка“. Смята се, че по време на ледниковия период тя е била обикновена вертикална пещера, част от сушата. При топенето на снеговете се повишава равнището на световния океан и тя вече не е част от сушата.

В страната има множество останки от цивилизацията на маите, които в комбинация с прекрасните плажове, дървесни видове и едни от най-добре развитите резервати за растителни и животински видове, водят до увеличаване на туристическия поток.

туризъм в Белиз
Туризъм в Белиз

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам