Късмет

„Късметът предпочита подготвените“

Ако сте от тия дето смятат, че късметът е въпрос на шанс и няма общо със изборите, които правим, волята ни и решенията, които взимаме, трябва да промените мнението си. Не става въпрос за суеверия. Ричард Уайзман – британски психолог, изучавал явлението „късмет“ и открил, че можем да му повлияем.
За повечето от нас късметът е нещо случайно и неочаквано, не поддаващо се на определение. Нещо, в което определено вярваш или не вярваш. Изследванията на Ричард Уайзман сочат, че късметът следва определени странни модели, които са свързани с поведението ни, начинът ни на живот и мисленето ни. Психологът доказва, че хората не се раждат късметлии или „каръци“. Изследователският му труд „Факторът късмет“, щастливата случайност не е просто чудо, а е свързано с отношението ни. „Късметлиите“ са отворени към света, непринудени и позитивни, докато неудачниците постоянно са обезпокоени, напрегнати и нещастни. Това се отразява на решенията, които и едните и другите правят, от възможностите, от които се възползват, и разбира се дали късметът им се усмихва или не.
Ето и съветите , които Уайзман дава , за да преминете от едната категория в другата.

„Късметът най – често намира тези, които го заслужават“

1. Възползвайте се от възможностите.
Всички познаваме доста индивиди, които непрекъснато мрънкат и се оплакват, че не получават или получават твърде малко възможности – в работата, в живота, любовта…. Генералният проблем е страхът им да поемат рискове, а това определя и лекотата да пропускат възможностите. Съсредоточаването върху това, което имаме (или по – скоро нямаме) в живота разфокусира нашето внимание от търсенето, намирането, опитването и създаването на нови неща.
Какво бихме могли да направим? Бъдете с широко отворени очи и бистър ум.. Не чакайте нещата да ви се случват. Бъдете господари на собствения си живот и не се притеснявайте от неизвестността.

2. Вслушвайте се в интуицията си.
Способността да имаш връзка с подсъзнанието си оказва влияние върху късмета. Галениците на съдбата разпознават сигналите, изпратени им от тялото и ума и умеят да ги разчитат правилно. „Каръците“ или „ лузерите ‘‘са неуверени и много напрегнати, за да съумеят да им обърнат внимание, те се притесняват да разчитат на вътрешния си глас.
Какво бихме могли да направим? Освободете ума си от съмненията и напрежението и се доверете на интуицията си. Защо не, да започнете да медитирате!?

„ Смелият догонва късмета.“ – Василий Ян

3. Имайте очаквания за късмет.
„Късметът е да вярваш, че си късметлия“
. Именно това отношение помага на хората да запазят оптимистичната нагласа, независимо от обстоятелствата. Дори да ви звучи като самозаблуда – в свят, където се случват изключително много кофти неща и едва ли някой може да е 100% щастлив. В известна степен това е вярно. След като не можеш да си сигурен, че късметът ще ти изневери, защо да не си позволиш добри очаквания? А и положителното мислене помага по-лесно да се справяме с неудачите и да не се отказваме.
Какво бихме могли да направим? Не губете енергията си, очаквайки да се случат кофти неща, използвайте я по вдъхновяващ начин.

4. Превърнете лошия си късмет в добър.
Забравили сте си чадъра, а навън вали като из ведро? Просто се насладете на пречистващата магия на дъжда. Попаднали сте в задръстване, а закъснявате за важна среща? Това е идеалният момент да си пуснете любима музика и да се почувствате в мир със себе си! Скъсали сте си любима дреха? Може би е време да подновите част от гардероба?! Това е мисленето на щастливите хора. Увереността в късмета не им е достатъчна – те нямат нагласата да виждат проблеми в ежедневните предизвикателства. Играят ръката, която им се е паднала, без да се оплакват.
Разбира се не можем да контролираме всичко. Щастливите хора вярват, че късметът не се „привлича“, но бихме могли да увеличим шансовете си, давайки възможност на щастливите възможности да се случват. Щастливците използват някои техники, а именно:
Променят ежедневните си навици, като избират различни пътища, за да стигнат до едно и също място, хранят се в различни заведения, търсят и намират нови начини да вършат познатите неща.
Запознават се с нови хора на различни обществени места.
Захващат се с нови и нетипични занимания.
Всичко това разширява хоризонтите на нормалния живот и дават повече простор за нови възможности.

„Ако си търпелив, то винаги ще те съпътства късмета“ – Алексей Пехов

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам