методи за отслабване

Грижа за спалното бельо

спално бельоСпалното бельо изисква деликатни грижи, свързани не само с изпиране, изсушаване и изглаждане. Различните материи – лен, памук, бамбук, сатен, коприна и т.н. имат своите особености и за да се поддържа бельото в добър вид по-дълго време, трябва да се спазват някои основни правила.

Най-непретенциозната материя е басмата. Спален комплект, изработен от басма, изисква най-малко грижи. Най-подходяща е програмата за деликатно изпиране до 60 градуса.

Сатенът е предпочитана луксозна материя не само за спалня. От него се правят нощници, вратовръзки, булчински рокли, балетни пантофи и др. Важно условие е изпирането да е до 40 градуса. Гладенето трябва да става от обратната страна с ютия без пара и с наложено парче плат върху него.

Ленът е подходящ за изработка на спални комплекти. Влакната на лена са силни и издръжливи. Изпира се в пералня до 60 градуса, но никога не се използват избелващи препарати на основата на белината, тъй като разрушават нишките на лена.

За бамбуковото спално бельо е важен моментът с прането – препоръчително е да се избягва центрофугирането, а температурата на водата да не надвишава 40 градуса. За него също важи забраната за избелващи перилни препарати.

Коприната е лукс, който заслужава всяко домакинство. Тя обаче е взискателна – не повече от 30 градуса на водата, без центрофуга, ако е възможно ръчно изпиране или деликатен режим на пералнята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.